Käpylän pallo | Edustus

Stanislav Efimov elokuun pelaaja - uusin Miesten Ykkösen kuukurkistus julkaistu

07.09.2023
Käpa

Miesten Ykkönen etenee ratkaisuhetkiin loppusarjamuodossa. Kärkikuusikko mittelee keskenään suorasta noususta Veikkausliigaan ja mahdollisuudesta osallistua liigakarsintaan. Alemmassa kuusikossa tavoitteena on välttää kolmelle viimeiselle sijalle joutuminen ja putoaminen. Lue Miesten Ykkösen kuukurkistus ja elokuun pelaajan valinta alta.

Ykkösen pelaajat ovat äänestäneet EIF:n Stanislav Efimovin Ykkösen elokuun pelaajaksi. Kolmatta kauttaan tammisaarelaisseurassa pelaava Efimov, 30, on ollut tänäkin vuonna EIF:n runkopelaajia – mies on pelannut toistaiseksi kaikissa runkosarjan otteluissa.

EIF

 

Grönavitin palaset loksahtivat komeasti kohdalleen siirtoikkunan jälkeen ja joukkue kulkee vakaasti voitosta voittoon. Viimeisen runkosarjakierroksen ottelu KPV:tä vastaan oli yllättävän vaikea, mutta niin vain jostain löytyi lisäajalla kaksi maalia ja niiden myötä kärkipaikka ylempään loppusarjaan mentäessä. Kovin kilpakumppani on tasapisteissä oleva Gnistan, jonka kanssa EIF ratkoo tämän vuoden Ykkösen mestaruuden.

Kesken kauden ikään kuin uudelleenrakentuneisiin joukkueihin liittyy välillä epävarmuustekijöitä, mutta EIF:n kohdalla niistä ei oikeastaan tarvitse puhua. KPV-ottelua lukuunottamatta tekeminen on ollut laadukasta kaikilla osa-alueilla. Isoin muutos taitaa olla tapahtunut siinä, että hyökkäyksessä on runsaasti yllätyksellisyyttä ja ratkaisuvoimaa Tiemoko Fofanan löydettyä maalijyvä. Nyt elokuun pelaajaksi äänestetty Stanislav Efimov saa enemmän tilaa ja omia paikkoja hyökkäyksissä. Jos vielä Lucas Kaufmann löytää oman paikkansa systeemistä, on Gnistanillakin kova paikka kammeta EIF:n ohi.

Gnistan

Tuloksellisesti väkivahva runkosarja päättyi Gnistanille kovin ominaisella tavalla, kun joukkue joutui kampeamaan maalin tappioasemasta voittoon SalPaa vastaan. Näin ollen EIF ei karannut kovinkaan pitkälle sarjan kärjessä, kun joukkueita erottaa ainoastaan keskinäisten otteluiden tulos. Ailahteluja on mahtunut Gnistanin kauteen, niistä viimeisimpänä tasapeliin jääminen Jaroa vastaan, mutta joukkueen henkinen kantti on korkealla, kun se pystyy aina palaamaan voittojen tielle. EIF heittää nykyvireellään todella kovan haasteen, johon Gnistanin olisi vastattava pelaamalla ehjiä pelejä. Paukkuja täytyy jättää varastoon Tammisaaren vierailua varten.

MP

Kolme tappiota kuukauden sisään pudotti mikkeliläiset terävimmästä kärjestä. Nuori ja taitotasonsa ylärajoilla kauden hienosti pelannut joukkue ei pystynyt vastaamaan EIF:n ja Gnistanin kovaan haasteeseen. Tärkeimpänä tavoitteena on nyt varmistaa kotietu karsintakaavion ensimmäiseen peliin. Juha Pasoja jatkaa joukkueen ruorissa myös ensi kaudella, joten MP:n tulevaisuutta on mielenkiintoista seurata. Voiko vastaavanlainen huippukausi toistua ensi vuonna, ja lähdetäänkö Mikkelissä tosissaan rakentamaan kohti liiganousua, nyt kun sen mahdollisuus on konkretisoitunut.

TPS

Elokuun kaksi vierastappiota pudottivat TPS:n kahdeksan pisteen päähän joukkueen tämän kauden tavoitteesta, eli sarjan mestaruudesta. EIF:n ja Gnistanin kiinniotto vaatisi voittoputkea ja kahden kovakuntoisen joukkueen kompurointia. Ikävänä lisänä joukkue menetti monia maalitilanteita rakentaneen Riku Riskin loukkaantumiselle ja Riskin vammahistorian tietäen on valitettavan mahdollista, ettei pelaajaa enää nähdä tällä kaudella kentällä. Hyökkäys on varsin paljon Kasper Hämäläisen onnistumisten varassa, mikä lienee koko kauden vaivanneiden maalitenko-ongelmien juurisyynä.

Aivan juuri julkistettu Miika Nuutisen kiinnitys päävalmentajaksi kertoo, ettei TPS ota kovia paineita liiganoususta, vaan rakentaa nuoren valmentajan kanssa uutta pohjaa ja pelillistä selkärankaa, todennäköisesti Ykkösliigassa ensi kaudella. Paikka liigakarsintaan on toki edelleen silti joukkueen otettavissa, ja MP:n ohittamalla saisi kotiedun karsintakaavion ensimmäiseen otteluun.

SJK Akatemia

Edelleen karsintakaavion kannoilla pysyttelevä akatemia pelasi varsin pirteän elokuun, vaikka joitain joukkueelle tärkeitä pelaajia, kuten Babacar Fati ja Kasper Paananen nostettiinkin vielä edustuksen puolelle kokeilemaan. Lisäksi Weslen Junior päästettiin siirtymään ulkomaille. Muutoksista huolimatta SJK:n peli on rullannut kohtuullisen hyvin ja se on edlleen mukana hämmentämässä mahdollisella liigakarsintaosallistumisellaan. Viime kaudella Ykköstä seuranneet saivat muistutuksen Samson Ebukan tasosta, kun tämä kävi tekemässä maalin jäätyään Veikkausliigassa vähille tehoille.

HIFK

Jokin hyydytti HIFK:n pelin elokuussa. Vaivoin komean Tiquinhon yksilösuorituksen kautta tullut 1-0 voitto KäPasta riitti lopulta sarjapaikan varmistamiseen ja sinetiksi pääsyyn yläloppusarjaan. Tätä seuranneet neljä vierastappiota olivat valitettavan aneemisia esityksiä, joista ei paljoa valopilkkuja löytynyt. SJK:ta vastaan joukkue syttyi paremmin runkosarjan viimeiseen kotipeliin. Vire toivottavasti kantaa myös ylempään loppusarjaan, vaikka panosta on niukasti. Karsintapaikasta taistelemiseen vaadittaisiin käytännössä viiden ottelun voittoputki ja monia suotuisia tuloksia.

Isoin jännitys kohdistuu valitettavasti joukkueen toimistoon, jossa toivotaan osakeannin tuottavan haluttu lopputulos, jotta edustusjoukkue hyödyntäisi ensi kaudellakin sarjapaikkaa Ykkösliigassa.

SalPa

Hetken jopa näytti, että SalPa olisi pystynyt hyödyntämään HIFK:n loppukauden hyytymisen ja nousemaan ylempään loppusarjaan. Helsinkiläisillä oli kuitenkin lopulta liikaa etumatkaa ja SalPa jäi alempaan loppusarjaan. Kaksi lukemin 3-0 napattua voittoa elokuussa kertovat siitä, kuinka ehjän pelin pelatessaan SalPa voi haasaa melkein kenet vaan. Tehokas prässi, tiivis puolustaminen ja vastahyökkäykset ovat olleet tavanomainen, mutta toimiva resepti. Mutta taso ei säily ottelusta toiseen. Alemman loppusarjan joukkueita vastaan Salolaiset ovat keränneet sen verran hyvin pisteitä, että säilymisen varmistuminen pitäisi tulla hyvissä ajoin.

JäPS

Joukkue on yksinkertaistanut peliään yrittäessään kaapia tarvittavia pisteitä sarjapaikan jatkamiseen ensi kaudelle. Tuloskunto on sen myötä hieman kohentunut, tosin kuten muillakin sarjapaikasta vielä pelaavilla joukkueilla, voitot ovat olleet kovin tiukassa. Jonkinlainen minimitavoite täyttyi siinä, kun joukkue ei menettänyt yhtään pisteitä tärkeimmille kilpakumppaneilleen.

Maalinteko on yhä vahvasti Enoch Banzan tekojen varassa, joten tämä vauhdikas laituri lienee tarkassa vartioinnissa ratkaisuotteluissa.

FF Jaro

Jaron varsin turhauttava kausi jatkui pitkälti samanlaisena läpi elokuun. Joukkue pystyy tasapeleihin, mutta voitot jäävät yleensä ottamatta. Parhaat esitykset tulivat kotivoitossa HIFK:ta vastaan ja heti perään Oulunkylässä Gnistanin vieraana. Johan Brunellin menettäminen mahdollisesti loppukaudeksi on iso kolaus, kun toppareita ei ennestäänkään ollut vaihtopenkillä yhtään ylimääräisiä. Oskar Pihlajan kaunis tasoitusmaali jää varmasti kaihertamaan, sillä ilman tätä joukkue olisi saanut pientä kaulaa 10. sijaan. Merkittävin seurattava alempaa loppusarjaan on Severi Kähkösen pelikunto. Ensimmäinen ysikymppinen on nyt takana.

KäPa

Elokuu päättyi kolmen ottelun pisteputkeen ja edellisessäkin kuukurkistuksessa hehkutettu Maksim Zhuk on saanut puolustuslinjaa paremmin haltuunsa. Menneen kuukauden kruununa oli tietenkin kotivoitto TPS:stä, jossa kotijoukkue hyödynsi vierasjoukkueen maalinteon vaikeudet loistavasti. KäPa on pirteä yllätys taistelemaan säilymisestä pisteen päässä olevien Jaron ja JäPSin kanssa.

KPV

Hankintoja tuli, mutta tulosta ei. Näin voisi summata KPV:n edelleen erittäin turhauttavana jatkuneen pelivireen. Otteluissa on hallintaa ja paikkoja maaleihin, mutta turhan ontuva viimeistely ja edelleen virheherkkä puolustus ovat rajoittava yhdistelmä. Tasapelien kääntämiseen voitoksi on liian pitkä matka. Kipein todiste tästä oli voiton valuminen käsistä lisäajalla EIF:iä vastaan. Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla säilyminen on kuuden pisteen päässä, joten montaa varapatruunaa ei ole.

JJK

Jyväskyläläisten materiaalin ero muihin joukkueisiin paistaa oikeastaan jokaisessa ottelussa. Kokonainen 90 minuuttia laadukasta sarjatasolle vaadittua peliä on ollut koko kauden lähes mahdottomuus, ja on sitä edelleen. Yhdeksän pisteen matka säilyjän paikalle näyttää aivan liian korkealta vuorelta kiivettäväksi. Valopilkkuna paistaa joukkueen neljä edellistä maalia tehnyt Oskar Pihjala, joka ei ole luovuttanut taistelua. JJK:n hankala runkosarja ei mene kenenkään yksilön piikkiin, vaan on hyvä muistutus siitä, miksi pitkälti samalla ryhmällä sarjanoususta jatkavat joukkueet ovat usein pinteessä. Toisaalta päätös on ollut alusta asti selkeä, eikä JJK ole painanut paniikkinappulaa ja lähtenyt törsäämään rahoja. Tästä kuuluu seurajohdolle kunniaa Jyväskylään.