Käpylän pallo | Edustus

KäPa-edustuksen kuukausiraportti runkosarjan viimeisistä matseista

09.09.2023
Käpa

Elokuu ja koko runkosarja on saatu nyt Käpylän Pallon osalta päätökseen. Runkosarjan loppuun KäPan peli oli nousujohteista. Kärkijoukkueita HIFK:ta ja EIFiä pystyttiin todellisesti haastamaan ja upea voitto TPS:stä kotona kruunasi hyvät otteet. Sarjan loppuun tasapelit KPV:sta, sekä JäPSistä seurasivat perästä. Näiden kautta on hyvä lähteä jatkamaan kohti elintärkeitä alaloppusarjan otteluita.

4.8 HIFK - KäPa 1-0

Mikä mainioin tapa aloittaa elokuu, kuin Derbyllä. Elokuun ensimmäinen perjantai tarjoili pääkaupunkiseudun jalkapalloyleisölle huikean ottelun, josta tunteita ei puuttunut. Hieman sateinen päivä onneksi muuttui pilviseksi ja poutaiseksi ennen ottelun alkua.

Ensimmäisen vartin sisään jaettiin paikkoja molempien päätyihin. Oli se sitten Helsingin IFK:n kulmapotku tai C. Lönnqvist:n kierrelaukaus joka hipoi tolpan juurta. KäPan ensimmäinen merkittävämpi mahdollisuus tulee 23´ peliminuutille. Forsman potkaisee kulmpotkusta pallon takakulmaa kohti, jossa Yli-Hietanen yrittää puskea palloa kohti takakulmaa, mutta juuri ja juuri puskee ohi pallon. Helsingin IFK:n Antti Ulmanen pääsee kokeilemaan vahvaa potkuaan, mutta yli maalin taas 35´ peliminuutilla.

2. puoliaikaa pelataan viisi minuuttia ja Käpylän Pallolle irtoaa läpiajo Helsingin IFK:n puolustajan virheestä. Kristian Yli-Hietanen yrittää vipata pallon maalivahti Tiaisen yli mutta pallo menee ohi maalin sivuverkkoon. Hetkeä myöhemmin Tiquinho kokeilee nopeuttaan ja juoksee pallon kanssa ohi KäPa puolustuksen tehden ottelun avausmaalin 1-0, 53´ peliminuutilla. KäPa jatkoi taistelua ja taas pääsi kulmapotkutilanteessa lähelle maalia, kun Onni Viljamaa puski pallon kohti vasenta ylänurkkaa, mutta Helsingin IFK:n maalivahti otti todellisen "game saver:in".

Ottelu saattoi olla tähän asti kautta KäPan yksi tasapainoisimmista peleistä. Homma toimi puolustuspäähän todella hyvin. Ainoastaan maalinteossa oli Boltilla ongelmia.

KäPan maalivahti M. Zhuk sai myös hienoa tunnustusta Helsingin IFK:n kannattajien puolesta "Slava Ukraini" huudoilla, joilla Kingit osoittivat kunnioitusta ukrainalaisvahtia kohtaan.

• Maalit: Erikson C. 53´.
  • Maalintekoyritykset: 11
  • Vedot maalia kohti: 3
  • Varoitukset: 2

12.8 Ekenäs IF - KäPa 2-1

Tammisaaren KäPa lähti hakemaan revanssia edellisen kerran häviöstä Brahenkentältä. EIF liikkuu sarjataulukossa kärkisijoilla yhdessä Gnistanin ja MP:n kanssa, joten tämä peli oli myös hyvä mittari KäPan elokuisesta tasosta.

Rauhallisissa merkeissä mentiin vajaa parikymmentä peliminuuttia, lukuunottamatta EIF-pelaajien kovaotteisia rikkeitä. Käpylän Pallon avausmahdollisuus tuli 19´ peliminuutilla. Kulmapotkun jälkeisestä vastahyökkäyksestä kapteeni JoonasSalmi  syöttää upean kierteisen pystypallon kohti läpijuoksua tekevää Kristian Yli-Hietasta.Hyökkääjän kosketus sekä ajoitus vedolle on laadukas ja pallo  yläriman kautta maaliin. Osuma oliYli-Hietasenneljäs viidennessä ottelussa KäPan paidassa tällä kaudella.

Viisi minuuttia myöhemmin EIF:in Norsunluurannikkolaisen Tiemoko Fofanan viimeistely siirtää ottelun tasoihin 1-1. Sama mies on vauhdissa myös vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin kun KäPa-puolustus haparoi. Ottelutilanne tässä vaiheessa 2-1 kotijoukkueelle.

Ennen puoliajan vaihtumista kentällä tapahtuu muidenkin, kuin maalien merkeissä. Laidan lähettyvillä normaali pelitilanne, johtaa Casper Lönnqvistin aiheettomaan tönimiseen ja kiinnipitämiseen. Cassu poistuu kädet ylhäällä itse tilanteesta, mutta lentää siltikin syyttömänä toisella keltaisella pihalle. KäPa loppupeliksi vajaalle.

Ekenäs IF jatkaa pallonhallintaa 2. puoliajalla ja saa parikin maalipaikkaa. Edellä mainittu T. Fofana on näissä tilanteissa mukana, mutta onnekseen KäPan puolustuspelaaminen sekä maalivahti Maksym Zhuk ovat hyvin hereillä tilanteissa. KäPan pelaaminen vajaalla on kuitenkin miehekästä, eikä kotijoukkuetta päästetä enää maali-iloitteluihin. Kova taistelu loppuun asti jättää käpyläläiset pisteittä, mutta hyvää peli-ilmettä ei ollut kieltäminen.

Toivo Valakari pääsi ensimmäistä kertaa tällä kaudella avaukseen sekä Daniel Heikkinen oli mukana penkillä ja pääsi myöhemmin myös kentälle.

• Maalit: Yli-Hietanen K. 20´, Fofana T. 26´, Fofana T. 35´.
  • Maalintekoyritykset: 1
  • Vedot maalia kohti: 1
  • Varoitukset: 5

19.8 KäPa - TPS 2-0

KäPa sai kauden loppupuoliskolla vastaansa kotikentälleen kärkikahinoissa taistelevan Turun Palloseuran. Elokuun pelit tähän mennessä oli pelillisesti olleet hyvä, mutta ilman pisteitä ollaan jouduttu taivaltamaan. Hyvää peli-ilmettä nähdäänkin taas TPS:sää vastaan.

TPS:n hyvä vire näkyi jo ottelun alussa, kun se piti yllä pallonhallintaa KäPan puolustuspäässä. Kasper Hämäläinen näissä kovimpana kapellimestarina.

KäPa luottaa omaan vastahyökkäyspelaamiseensa ja paikkoja aukenee.                                                                              Joonas Salmi loukkaantumisensa jälkeen tullut hyvin sisään KäPan pelaamiseen ja on nyt toista peliä putkeen syöttämässä ottelun avausmaalia. Kova ja matala keskitys ranagaistusalueen sisään. Pallo onnekkaasti TPS:n puolustaja Bengan jalasta korkealle. Kristian Yli-Hietanen ensimmäisenä pelivälineeseen ja karat sisään. Se oli maalintekijän maali. 1-0 tilanteessa mentiin myös puoliajalle.

Toisella puoliajalla alkaa tapaahtumaan, kun ensimmäistä otteluaan avauksessa pelannut Daniel Heikkinen saa mahdollisuuden näyttää nopeuttaan ja taitoaan. Pelivälineen kanssa hienosti vetopaikalle, josta kova matala laukaus TPS:n maalivahdin kautta kelle muullekkaan, kuin  Kristian Yli-Hietaselle, joka maalaa illan toisen ja ottelulukeman 2-0 Brahenkentällä.

Sisuuntunut TPS jatkaa KäPan painostusta, useamman kerran, kuitenkin epäonnistuen: joka Maksym Zhuk on loistavassa vireessä ja päättänyt ottaa kauden toisen nollapelinsä. Muun muassa 75´ peliminuutilla Zhuk venyttää itsensä Matias Kivikon yrityksestä.

Ottelu päättyy lopulta 2-0 ja tämä maistui !

• Maalit: Yli-Hietanen K. 16´, Yli-Hietanen K. 55´.
  • Maalintekoyritykset: 3
  • Vedot maalia kohti: 2
  • Varoitukset: 3
  • Airam- kuumin pelaaja: Kristian Yli-Hietanen #15

26.8 KäPa - KPV 1-1

KäPan hyvä pelivire sai vastaansa viikko hienon voiton jälkeen KPV:n Kokkolasta. Viesti oli jo kopissa selvä, “2 in a row” eli toista täyspottia lähdettiin hakemaan. KPV ja KäPa pelaavat molemmat samoista viimeisistä säilymispaikoista, joten panokset otteluun olivat selkeät.

Ottelu oli suurimmaksi osaksi tasainen. Ensimmäisellä puoliajalla molemmat joukkueet pääsivät koittamaan maalintekoa muutamaankin otteeseen, kotijoukkue enimmäkseen heti alkuun. Yli-Hietasen ja muun hyökkäyksen yritykset jäivät kuitenkin vain paikoiksi.

Maksym Zhuk ja puolustus joutuivat myös omassa päässä ensimmäisellä puoliajalla töihin. Oma maali pystyttiin kotijoukkueen onneksi pitämään puhtaana.

KäPa tuli toiselle puoliajalle hyvällä energialla. Maalipaikkoja pystyttiin luomaan heti ja näissä Thomas Lahdensuo oli ehdottomasti isossa roolissa. Reilut viisi minuuttia toisen puoliajan alusta alkoi todellisesti tapahtumaan. Joonas Kekaraiselta vauhdikas haasto ja häntä rikotaan boksin sisällä rikkeen arvoisesti.  Pallo pilkulle ja Roope Huhtala lataa tilanteeksi 1-0.

KäPan peli pikkuhiljaa maalin jälkeen alkoi kuitenkin hieman hidastumaan ja KPV pääsi pelin päälle enemmän ja enemmän. Paikkoja alkoi aukeamaan Zhukin vartioimaa maalia kohden ja oli vain ajan kysymys, kun omissa soi.

Jälleen valitettava viime hetken maali Bragulla vastustajalta ja ottelun loppulukemat tasan 1-1.

Piste molemmille joukkueille tärkeä, mutta enemmän oli otettavissa.

• Maalit: Huhtala R.  52´, Paananen J. 89’ .
  • Vedot maalia kohti: 8
  • Varoitukset: 1
  • Airam- kuumin pelaaja: Maksym Zhuk #21

2.9 JäPS-KäPa 4-4

Runkosarjan päätöskierroksella hyvässä vireessä ollut KäPa matkusti Järvenpäähän JäPSin vieraaksi. Tämän kauden saldo JäPSistä oli tässä vaiheessa kaksi voittoa, jos kesäkuun Bragun ottelun lisäksi mukaan laskee maaliskuussa pelatun harjoitusottelun Talissa. Lähtökohdat olivat hyvät, mutta nurmialusta ja Järvenpään keskuskentän viimeinen tango olivat tässä kohtaa kotijoukkueen puolella.

Ottelu alkoi räväkästi. Kolmas peliminuutti ja nopeaa kenttää pääsi hyödyntämään kaksikko Lahdensuo-Yli-Hietanen. Thomaksen matala laukaus on vaikea kesytettävä maalivahdille ja Kristian seuraa pallon liikkeet loppuun asti ja nikkaa vierailijat johtoon heti alkuun.

Ottelua mentiin eteenpäin ja märkä kenttä oli näyttänyt tässä kohtaa tehtävänsä. Pallot olivat vaikeita molempien joukkuiden alakerroille ja yllätyksellisyyttä oli ilmassa. 13 minuuttia ensimmäisestä Yli-Hietasen maalista, tulikuuma hyökkääjä osuu jälleen. Kulmapotkusta pallo onnekkaasti hyökkääjälle, joka saa osuman palloon ja 0-2 oli valmis.

Kotijoukkue saa myös onnistumisen heti Yli-Hietasen toisen osuman jälkeen.

1-2 tilanteessa keretään jatkamaan vajaa 10 minuuttti, kun on Thomas Lahdensuon aika tehdä taikojaan. Nopeus riittää ja kova matala laukaus yllättää JäPS-veskarin ja KäPa oli päässyt takaisin kahden maalin johtoon.

Ensimmäisen puoliajan ilotulitus saa lisää sytykettä vielä jakson loppuun, kun Enoch Banza asettaa taukolukemiksi 2-3.

Toiselle puoliajalle päästiin rankan vesisateen saattelemana. Märkä kenttä oli muuttunut käytännössä jo kokonaan mutavelliksi ja se alkoi vaikuttamaan enemmän peliin. Jokainen syöttö oli vaikea haltuunotettava ja jokainen veto maalia kohti vaarallinen.

59’ peliminuutti ja JäPS-hyökkääjä päästetään läpiajoon. 1v1 tilanteessa ei Maksym Zhukille KäPan maalilla jää muita vaihtoehtoja, kuin rikkoa, joten pallo ansaitusti pilkulle. Tästä Zhukille, myös kauden ensimmäinen varoitus. Herkko Kuosa kotijoukkueelta pallon taakse, Zhuk torjuu ensimmäisen yrityksen, mutta Kuosa seuraa itse oman vetonsa ja tekee kakkospallosta tasoitusmaalin.

Kulmat ovat myrkkyä kotijoukkueelle toistamiseen. Daniel Heikkinen lähettää ja Roope Huhtala jalka väliin ja siitä upea jatko takanurkkaan. Se oli puolustajan peräti seitsemäs maali jo tämän kauden Ykkösessä.

Meidän epäonneksemme maalijuhlat eivät olleet ohi. Enoch Banza on toistamiseen pahanteossa ja pystyy laittamaan pelin tasoihin 86’ peliminuutilla.

Molemmat joukkueet saa viimeisille minuuteille vielä omat paikkansa, mutta tasatilanteeseen jäädään Järvenpään lauantai-illassa.

• Maalit: Yli-Hietanen K. 3’ ,Yli-Hietanen K. 16’, Toivonen H. 18’, Lahdensuo T. 27’, Banza E. 42’, Kuosa H. 61’, Huhtala R. 70’, Banza E. 86’ .
  • Maalintekoyritykset: 16
  • Vedot maalia kohti: 6
  • Varoitukset: 4

Syyskuun ja lokakuun aikana Käpylän Pallo pelaa Ykkösen alaloppusarjassa viisi ottelua, muita alaloppusarjan joukkueita vastaan. Heti ensimmäisessä ottelussa saadaan uusintaottelu JäPSiä vastaan, tällä kertaa Järvenpään monitoimihallissa, tekonurmialustalla. Kotiottelut KäPa pelaa samalla viikolla JJK:ta ja SalPaa vastaan. Kotikenttänä toimii tuttuun tapaan Kalliossa sijaitseva Brahenkenttä. Liput KäPan kotiotteluihin myy Lippu.fi. Tästä alkaa taistelu paikasta uuteen Ykkösliigaan alaloppu sarjan ylempään kolmikkoon on päästävä, jotta tavoitteeseen päästään. Nähdään Bragulla ja tuetaan yhdessä käpyläläiset voittoihin !